onsdag 17 juni 2015

Nicosia och historievandring


Efter frukost kom broder Stefan och hämtade oss. Vi skulle tillbringa ett dygn hos honom och Angela i Nicosia, där de bor sedan drygt ett år tillbaka. För Angela är det hennes barn- och ungdomstrakter som hon kommer tillbaka till efter att ha bott många år i Sverige!


Efter ett antal mil (6 kanske?) inåt landet landade vi i Nicosia, Cyperns huvudstad. Den ligger rätt långt från havet, och dessutom i en dalgång, så där blir ganska varmt. 34 grader i skuggan idag. 


Men på Angelas och Stefans mysiga balkong var det skönt - i alla fall innan solen kom runt hörnan. Me innan dess hann vi äta en god lunch med sallad och Keo öl!


Sedan var det dags för sightseeing! Jag har varit i Nicosia ett par gånger tidigare, men det var längesedan. Det har hänt en del sedan dess.


Vi gick in i de fina gränderna i Gamla stan


där det finns hur mycket som helst att se!


Gatubeläggningen! Den är gammal den.......




Är man shoppingsugen är det här ett eldorado -


- här finns så mycket vackert! Men det var vi inte ute efter idag.


För 38 år sedan bodde jag på detta hotellet. Då hette det Lido. Nu heter det Centrum Hotel (tror jag) och är nog ganska förändrat.


Så var vi nästan framme vid gränsposteringen mellan grekcypriotiskt och turkcypriotiskt territorium......


"Den sista delade huvudstaden" stod det på en skylt.......

"Den 16 augusti 1960 blev Cypern en självständig stat med Storbritannien, Grekland och Turkiet som skyddsmakter genom ett garantifördrag. Ärkebiskop Makarios III blev republikens förste president. 1961 blev Cypern medlem av Samväldet. De stora städerna valde skilda grek- och turkcypriotiska stadsfullmäktige, men konstitutionen visade sig vara för komplicerad för att fungera. I mars 1964 bildades Unficyp, en fredsbevarande styrka under FN, efter strider i Nicosia, för att övervaka den gröna linjen som markerar delningen mellan norra och södra Nicosia. 1974 inträffade Cypernkrisen. Den började med att grekcyprioter med stöd från Grekland genomförde en statskupp mot presidenten som ansågs vara emot enosis. Som ett svar invaderade och ockuperade Turkiet den norra delen av Cypern, Nordcypern varefter stora flyktingströmmar av grekcyprioter från norr till södra ön och turkcyprioter från söder till de turkietockuperade delarna ledde till etnisk rensning och resulterade i den delning som ännu är bestående. FN upprättade 1974 en buffertzon mellan de båda delarna. Båda sidor säger sig idag vilja lösa problemet, men trots det kan man inte finna någon lösning och därför finns idag en fredsbevarande FN-trupp stationerad i buffertzonen. I maj 2004 gick Cypern med i EU."
Källa Wikipedia

"Grek- och turkcyprioternas försök att styra sin ö gemensamt sprack redan 1963, bara tre år efter självständigheten. Efter en statskupp 1974, iscensatt av den dåvarande fascistiska grekiska militärjuntan, invaderade Turkiet den norra delen av ön vilket ledde till stora folkomflyttningar. Grekcyprioter flydde söderut, turkcyprioter åt norr. Sedan dess är i praktiken Cypern delat i två stater, fast det är bara den grekcypriotiska administrationen som är internationellt erkänd och som sedan 2004 företräder Cypern i EU."

Källa Landguiden, Utrikespolitiska Institutet


Om man vill kan man passera över till turksidan. Det gjorde vi inte. Den turkiska flaggan vajade i vinden på andra sidan, det såg vi i alla fall, och en hel del turister gick över och tillbaka igen. Då får man visa passet.......


Här passerar man då.......


Här finns ett monument till minne av de som dog i kriget 1974.


Caféet ligger på gränsen till turksidan. Oljefat, taggtåd och sandsäckar, och bakom ligger ingenmansland, helt övergivet och förfallet.


Vi lämnade gränsposteringen och vandrade tillbaka på en annan gata. Här låg en vacker kyrka, Jungfru Marias kyrka tror jag att den heter.


Här gick Angela in och tände ett ljus, medan jag tog en bild........


Det blev en lång och varm och ganska speciell promenad. Fortfarande är Cypern en delad ö, och trots många försök har man inte lyckats lösa konflikten. Kanske det kommer en lösning så småningom.......

Kvällen fortsatte vi på balkongen med souvlaki och vin och en massa prat till sent! I morgon blir det nya äventyr........
Fast nu ligger jag en dag back, men det kan inte hjälpas.......










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar