tisdag 28 juli 2015

"Varmt och skönt"


hette firman som skulle installera vår luftvärmepump. Vi beställde den i april, och idag var det dags. Mellan 8 och 12 skulle teknikern komma fick vi veta, så för säkerhets skull gick vi upp redan sju i morse, fast utan något större hopp att han skulle dyka upp särskilt tidigt. Men där hade vi fel. 8.30 var han på plats och började jobba efter att vi kommit överens om var luftvärmepumpen skulle placeras.


Här fick det bli! 


Vi fick flytta oss till uterummet och äta vår frukost där - den hade vi inte hunnit med innan han kom. Men äta frukost och kolla marknaden samtidigt var helt OK för Tommy.


Utomhusdelen på gång. Teknikern tyckte att vi hade väldigt tjocka väggar, och det hade han ju rätt i. De byggde gediget på den tiden, 1909. Men till slut kom han i alla fall igenom.


Efter en hel massa borrande, dragande av kablar högt och lågt, diverse lågmälda svordomar och en del assistans av Tommy lyckades han få allt rätt. Fem timmar tog det. Normalt är visst 3 - 4 timmar. Men vi har väl ett besvärligt hus. Duktig var han i alla fall, och rejält försenad blev han till nästa jobb.....


Testing testing....... Nu ska vi lära oss att hantera apparaten. Och så ska vi koppla in en liten manick som ska hjälpa oss att hålla koll, framför allt när vi inte är här. Vi ska kunna se om det är problem, och vi ska kunna sätta på, stänga av och ändra inställningar hemifrån Rörö. Men det är nog inte så lätt insåg jag när jag läste instruktionerna för den lilla manicken. Vad då scanna den där konstiga bilden i beskrivningen? Hur gör man när man scannar med en iPhone? Och vadå ladda på simkortet? Vilket simkort? Oj - det sitter visst ett i manicken redan! Jaha - jag tror att vi behöver support på det här!


Det var fem intensiva timmar, och när teknikern lämnade Drömstugan och åkte vidare till nästa ställe slog vi oss ner och tittade på vårt nytillskott som verkade fungera precis som den skulle. Nu ska vi bara lära oss finesserna också. Men det tar vi inte idag......
I stället åkte vi till ett av kantarellställena och plockade. Och plockade. Och plockade.


Cirka 7 liter blev det på kort stund. Det verkar vara gott om kantareller i år.......

Nu har vi ätit en väldigt sen middag, slagit oss ner för kvällen och nu njuter vi av värmen utan att behöva elda i vedspisen oavbrutet. Nu kan vi övergå till "myseldning"
- dvs ett vedträ då och då, när vi känner för det. För nu är det varmt och skönt..........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar