onsdag 21 september 2016

Äppelmos och ros


På förmiddagen tog Tommy itu med den planerade äppelmostillverkningen. Det gick bra, trots brist på redskap. Vi är nog de enda människor jag känner som inte äger en matberedare! Men - man tager vad man haver sa redan Kajsa Varg. Så det gjorde vi. Det går utmärkt att passera äpplen med en purépress!


Färdigt att hälla på burkar! Eller rättare sagt en burk. Vi får nog åka till stugan och skörda lite mer......


Gott blev det! Nu blir det äppelmos på morgongröten. Ja, Tommys morgongröt alltså......


Det fanns mer äpplen, så vi plockade en kasse till. Det finns fortfarande mer äpplen, men dem får älgarna ta när de ramlar ner på marken, för de sitter alldeles för högt!

Jag började klippa ner en del av ormbunkarna på tomten. De är några stycken, och det är långt ifrån klart, trots att jag höll på i flera timmar. Många växter är fortfarande charmiga när de är utblommade, med fina fröställningar och vackra höstfärger. Ormbunkar är inte ett dugg charmiga. De är bara bruna och förfallna, och får de stå ett tag till så blir de slemmiga och ruttnar. Så de åker innan de har hunnit till det stadiet!


Tommy gjorde färdigt gårdagens påbörjade projekt - att gräva upp landet! Nu saknas det bara jord då. Och nu har vi (nog) bestämt vad vi ska ha där. Tre svartavinbärsbuskar som står på fel ställe just nu ska få flytta dit. Och så ska vi ha ett par rödavinbärsbuskar. Och en krusbärsbuske. Det blir ett bärland! Tror vi i alla fall just nu......Dagens skörd från växthuset........


I "överlandet" blommar det fortfarande alldeles fantastiskt! Det får det gärna göra ett tag till. Astrarna tål till och med några minusgrader. Men vi hoppas att temperaturen håller sig långt över nollan ett bra tag till.....


Rabatten utanför lägenheten är ganska risig, och vad som växer där har jag inte riktigt koll på, utom kärleksört och en hel massa oregano. Resten har vissnat. Men idag lyste den här på långt håll, trots att den är liten. Det måste väl vara sommarens sista ros?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar