måndag 14 mars 2016

Green Monday


är det idag här på Cypern. Det är helgdag, och den första dagen i fastetiden innan den cypriotiska påsken, som infaller senare än vår påsk. Om 7 veckor närmare bestämt. Enligt den grekisk-ortodoxa religionen ska man fasta från och med nu och femtio dagar framåt. Ja - svälter gör man inte, men man får bara äta vissa saker. Kött, ägg och mjölkprodukter är förbjudet till exempel. 

Många fastar väl inte, framför allt inte den yngre generationen, men just denna dag, Green Monday, är en dag att fira här! Då samlas man och åker på picknick i parker och grönområden och på fälten, och är vädret tveksamt så firar man hemma i trädgården. Det gjorde våra grannar idag. Halva släkten kom, och man grillade ute på gatan!


Vi följde med Birgit upp till naturreservatet vid Cape Greco. Här har varit en populär plats att åka till och ställa upp sina bord och stolar och fira dagen ute i naturen. 


Och visst var det en hel del folk här tidigt på förmiddagen när vi kom. Men det var ont om familjer.


Där var mest ungdomar....... motorcykelburna ungdomar........


Här verkade det ha byggts upp en mobil restaurang. Eller också var det ett väldigt stort motorcykelgäng på väg hit!


Vädret var vackert, men oj så blåsigt! Så här högt upp känns verkligen vinden. Det är nog den blåsigaste dagen sedan vi kom hit!


Sandwichvagnen stod på plats - som alltid. Det var kanske varma mackor utan skinka idag då..........


En gammal bubbla hade letat sig hit.......


Vi gick en sväng, men det var inte så kul. Ungdomarna använde vägen som racerbana, så det gällde att passa sig, för det gick fort! Gärna på bara bakhjulet och med bortplockad ljuddämpare så det skulle låta så mycket som möjligt! Det var nog inte så konstigt att inga barnfamiljer syntes till - de hade säkert tagit vägen någon annanstans. Fast en drake såg vi faktiskt. Drakflygning är också ett nöje just den här dagen!


Det var otroligt lugnt och stilla på vägarna idag. Alla var nog redan där de skulle vara. Men när alla ska hem framåt kvällen ska man nog undvika att vara ute i trafiken! 
Utsikten i den här nerförsbacken är hänförande! Vi har åkt den här vägen några gånger, och varje gång tappar man nästan andan.......


Hemma igen! Och trädet framför huset blommar för fullt - vi missade det inte! 
Resten av dagen ägnades åt packning och städning. Så trist. Sååå trist. 
Tur att Birgit bjöd in oss


på ett avskedsglas vin! Och en bit Halva, eller Helva, eller.......Ett antal olika stavningar finns det på det här bakverket. Det är i alla fall gjort på tahini och massor av socker! Och i den här fanns det nötter. Farligt gott! Och det här får man äta under fastan......

Så var det dags att samla ihop alla rester till den sista middagen i Paralimni. Det blev riktigt gott. I morgon väntar städning och den sista packningen, för på eftermiddagen hämtar broder Stefan oss - sista natten sover vi hos honom och Angela i Lefkosia.

Nu har vinden lagt sig, men himlen lyses fortfarande upp av blixtar över havet efter åskvädret som drog över oss för ett par timmar sedan..........



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar