tisdag 26 januari 2016

Agios Anargiros och Ayi Saranda


Efter Sea Caves var vi hungriga! Mitt ute i ingenstans står en vagn där man säljer varma sandwiches och dricka. Så dit styrde vi. De där mackorna var väldigt stora, så Tommy och jag nöjde oss med en att dela på. Och så en vattenflaska, och kaffe för värmens skull!


Picknickplatsen i närheten var ganska öde idag. Det är väl bara tokiga svenskar som kommer på idén att ha picknick i nordanvind och åtta plusgrader......Men skam den som ger sig - vi hade picknick i nordanvind och åtta plusgrader, så det så! Och alla katterna som bodde vid picknickplatsen var glada, för ibland tappade vi en bit tomat eller gurka på marken......Allt gick ner! Inte för att de var utsvultna - någon hade kommit dit med både kattmat och vatten till dem. Men de föredrog tydligen grönsaker.......


När vi var mätta åkte vi nedför backen till det lilla kapellet - Agios Anargiros, ett kapell för sjöfarare.


Här träffade vi ett annat gäng katter. Men tyvärr - tomaterna var slut......


Under kapellet finns en grotta där man kan gå in om inte vattnet är för högt. Birgit gjorde ett tappert försök, med efter en dusch havsvatten ångrade hon sig. Själv fick jag svindel redan högt däruppe och gick bara en bit ner på den rangliga och branta trappan innan jag ångrade mig och vände tillbaka upp.


Vi gick in i kapellet i stället.


Litet var det, och vackert var det.


Så åkte vi vidare, fast bara en liten bit innan Sara stannade så vi kunde gå ut och titta på Kråkbron!


En naturlig bro, med havet långt, långt därnere!


Det var väldigt långt ner till vattnet! Det fanns stängsel runt bron - förbjudet att gå ut på den alltså. Men för inte så längesedan var det en populär plats att till exempel ta bröllopsfoto på. Jag hade nog inte gått ut på den där bron även om jag hade fått bra betalt....... Men fascinerande var den!


Så gick vår upptäcktsfärd vidare, till en liten kyrka inne i berget - Ayi Saranda. Den kom till någon gång på 17 - 1800-talet. Var det en grotta från början då? Det finns väldigt gott om grottor på den här ön! 


Bergsväggar inne i kyrkan. Håligheter här och där. Inåt här var det mörkt, så vi utforskade inte längre in......


Helgonbilder längs klippväggarna.......


En liten glimt av landskapet utanför......


Sex stolar. Sex personer fick sittplats. Resten fick väl stå......


Den här hittade vi i en liten klippskreva, där någon hade placerat den en gång. Den såg väldigt gammal ut.


Bredvid dörren fanns det en liten glugg. Undrar hur den kan ha använts? Spaningsglugg?


Så var det dags att lämna den fantastiska kyrkan i berget och åka hemåt. Men först blev det tvärstopp - de första anemonerna hade slagit ut! Dem måste jag ju gå ut och titta på och föreviga! Och tänk - därhemma köpte jag lökar och satte och vårdade ömt, och visst - några kom upp och blommade...... Här växer de vilt och blommar i tusental och åter tusental med början den här tiden på året! 


Innan vi landade hemma tog vi en sväng till Kokkinos Supermarket i Paralimni - den bästa mataffären enligt Birgit. Och den var en trevlig bekantskap - billigt, fräscht och välsorterat. Hit kommer jag gärna tillbaka! 
Trots riktig vinterkyla (fast klarblå himmel) hade vi en underbar och spännande och innehållsrik dag! Tack till våra chaufförer/guider Birgit och Sara - ni är fantastiska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar