onsdag 19 juli 2017

Högsommar och skördetid


Så har vi passerat mitten av juli, och dagen har blivit en timma kortare sedan sommarsolståndet. Det börjar faktiskt märkas lite på kvällen - när kvällströtta jag går och lägger mig har solcellslamporna i trädgården börjat lysa så smått. Visst är det fint, men jag hade hellre haft naturligt kvällsljus ett bra tag till!


Men nu kan jag glädjas åt att skördetiden har börjat! Idag tog jag upp de första rödbetorna, i varierande storlekar, men helt OK! Så nu har vi vår första burk heminlagda rödbetor i kylen! En del måste förstås ätas färska med smör och kanske lite fetaost till...... Men det finns en massa kvar i pallkragen, så jag kan fortsätta skörda ett tag till!


Mer nyskördat blev det till middag idag - potatis, morötter och lök. Tillsammans med kassler med ostsås blev det alldeles utsökt gott! Den tidigaste potatisen har vi snart ätit upp, så nu börjar det bli dags att ge sig på den medeltidiga och hoppas på att den är lika god. Sommarmorötterna blir inte stora, så de kommer att försvinna rätt fort, men vi har ju en pallkrage med sena morötter också...... Löken är fantastisk - stor och god! Men de flesta får stanna kvar i landet ett tag till och växa till sig ytterligare. Nu väntar vi bara på att sockerärtorna ska komma igång på allvar. De har tagit tid på sig i år - i vanliga fall plockar vi hur mycket som helst vid den här tiden. Men jag tror inte att de gillar växthuset så värst. Men det fanns ju ingen plats för dem utomhus, så de får finna sig i år.....


Igår kom grannen med utlovade krollijelökar - tack! Nu bor de i landet vid brunnen, och nu hoppas jag på en fantastisk krolliljeblomning nästa sommar!


Just nu vimlar det av humlor, bin, fjärilar och andra, mer eller mindre fina insekter i hela trädgården. Det kanske inte är så konstigt med tanke på blomstermängden den här sommaren..... Den här skönheten satt på den nyslipade husknuten i morse........Inga kommentarer:

Skicka en kommentar