onsdag 15 februari 2017

Salamis


ligger inte så långt från Famagusta. Men nu var vi hungriga, så innan vi köpte biljett för 3 euro/person så slog vi oss ner på picknickplatsen på utsidan och fikade. 


Översätta - nej. Läs! Det går rätt bra om man klickar på bilden så den blir större!


Men lite uppgifter fick jag hämta från Wikipedia. Det här stället har en lång, väldigt lång, historia. Salamis byggdes på 1100-talet. Ja, före Kristus alltså. 
Nästan det första man ser när man går in är en massa huvudlösa statyer. Enligt vad jag kan förstå förstördes de av de kristna, fast när vet jag inte riktigt. Den här statyn var grå, till skillnad från alla andra som var vita. Fin var hon!


Salamis var en viktig handelsplats, och många olika riken har härskat här under alla dessa år.


Här finns det mesta : Bad (Kallt, ljummet och varmt i olika bassänger),teater och amfiteater,


fantastiska byggnader överallt i olika skick.......


Jag tittade uppåt och hittade en målning, riktigt välbevarad!


Fantastiska mönster


och detaljer


och en fiskdamm där man hade muränor. De var visst en delikatess. Kanske de matades med olydiga slavar då och då, trodde Sara........... Hon borde veta - hon har ju varit guide här!


Toaletten var fascinerande!


Mycket var borta, men några "toalettstolar" fanns kvar.


Tommy testade en av dem!
Tittade man ner i rännan under var det rätt djupt. Och här rann det vatten på den tiden - det var alltså en vattentoalett! Och här kunde 44 personer uträtta vad de skulle samtidigt - socialt värre!


Här hittade vi tvättstället som man förhoppningsvis använde efter toalettbesöket. Här syns det tydligt att vattnet kom ur ett rör i berget, rann ner i tvätthon och vidare i rännorna på sidorna och ner. Smart! 

Vattnet i Salamis kom från Kyreniabergen via en akvedukt och samlades i stora reservoarer - sådana såg vi också här och där.


Flera jordbävningar drabbade Salamis under 300-talet efter Kristus och raserade mycket. En del av staden kan man fortfarande se under vattnet berättade Totis, som brukade dyka här när han var ung. Staden byggdes upp igen, men övergavs under 600-talet, då invånarna flyttade till Arsinoe - nuvarande Famagusta. 

1952 började utgrävningarna av Salamis, men då kriget bröt ut 1974 stannade allt av, och sedan dess har ingenting hänt. Växtligheten hotar att ta över igen......


Vilken historielektion! På en dag förflyttade vi oss från 2017 till 1974 och kriget, och sedan ända tillbaka till 1100 före Kristus. Ingen dålig resa på åtta timmar! 

Tusen tack till Sara och Totis som tog oss med på tidsresan!


Och så var vi tillbaka i verkligheten igen,


efter fyra dygn av upplevelser! Det blev en lugn dag för trötta övervintrare. Men i morgon väntar nya äventyr.......


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar