fredag 29 juni 2012

Dalslands kanal dag ett


Inte visste jag att det fanns gul Kaprifol längs Dalslands kanal! Men det gör det!


Tidigt på tisdag morgon lämnade vi, Tommy (skeppare), Per-Erik och jag (oerfaren besättning) Gustavsfors bakom oss och styrde ut på ett spegelblankt Lelången i strålande morgonsol.


Första slussen, i Bengtsfors, dök upp fortare än vi kunde ana. Och ändå tog vi det väldigt lugnt och hann med att se allt vackert längs vägen. Men nu var det dags för oss nybörjare att lära sig slussningskonsten! Det gick hyfsat - vi tog oss igenom och hamnade på andra sidan slussen till slut. Med en båt som är 4 meter bred och slussar som är byggda för båtar med maxbredd 4,05 gäller det att hålla tungan rätt i mun!


Otroligt vackert är det längs hela kanalen!


Per-Erik har en liten slusspaus och njuter av det fortfarande strålande vädret. Men det ser ut att dra ihop sig till något annat - molnen börjar torna upp sig.......


En fikapaus i Långbron - där var vi tvungna att lägga till vid väntbryggan en timme för att vänta in Storholmen, en passagerarbåt på väg uppför kanalen. Men det gjorde inget, vi var ändå kaffesugna och lite hungriga. Dessutom fanns där toalett........


För mot för! Den ser inte så himla mycket större ut ju..........


Smala passager........


......och åskvädret närmar sig! I dubbelslussen i Långed slog det till med full kraft! Däckspersonalen, dvs Per-Erik och jag, blev totalt dränkta. Och i nästa sluss var det fortsatt skyfall!


Så - dags att stanna till för dagen - strax innan den mest ödsliga slussen på hela kanalen. Och strömt var det också. Men vi lyckades få in båten till väntbryggan, och vi lyckades tända minigrillen och vi fick varm mat till slut!


Mer åska och regn att vänta.......Och trötta var vi, så det var inga problem att somna med regnet smattrande mot båten.


Så klarade vi då av den första dagen, tog oss igenom 13 slussar och blev mer och mer rutinerade för varje sluss enligt skepparn. Och inga större olyckstillbud råkade vi ut för, om man undantar mitt blåröda långfinger som råkade komma ivägen och hamnade mellan relingen och tampen på en nedsläppt fender modell stor och TUNG! 

Men det kunde varit värre. Och man lär sig av sina misstag sägs det ju............
Fortsättning följer..........

3 kommentarer:

  1. Åh så roligt att läsa di blogg och få en bild av vad som händer! Jag håller tummarna för att resten av resan ska gå lika bra....
    Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Följer med spänning era strapatser!

    SvaraRadera
  3. Känner igen slussstämningen. På pricken!
    /Anders E

    SvaraRadera