fredag 31 juli 2015

Juniormästaren - Leo!


Förra helgen var det karneval i Landskrona, och då var förstås mellanbarnbarnet Leo på plats. Det skulle bli skateboardtävling - Skull Boardshop Open - och där skulle Leo vara med. Han är bra på skateboard, mitt barnbarn.......


Och riktigt bra gick det - han vann sin klass och blev juniormästare! Stolt farmor..........


Bra jobbat, Leo!


Efter tävlingen kunde inte en av de tjänstgörande poliserna hålla sig. Han tyckte väl att det såg riktigt kul ut. Så han lånade en bräda och tog en sväng, han också. Och åka kunde han!

Stort grattis, Leo! Du är bäst!
Och tack Fredrik för bilder!

torsdag 30 juli 2015

Mina nya favoriter


- dahlior, uppdrivna från knölar, först inomhus. De växte så mycket att jag fick toppa dem och fick ett gäng nya plantor på köpet!


När frostrisken var över fick de flytta ut.


Nu blommar de, den ena efter den andra, och mängder med knoppar har de.


För varje ny knopp är det lika spännande att se vad det ska bli för färg!
Så otroligt tacksamma och vackra blommor!Att jag aldrig riktigt har upptäckt dem innan! Nu ska jag gräva upp knölarna i höst och försöka få dem att överleva till nästa vår........


Snoken som försökte svälja en stor groda häromdagen (undrar om han lyckades?) verkar ha flyttat in hos oss på allvar. Vi ser honom ofta nu. Idag låg han och solade uppe vid komposten och flyttade sig inte en centimeter, trots att jag kom väldigt nära. Jag tror att vi har ett nytt husdjur - en tam snok!


Tro det eller ej, men solen har lyst på oss större delen av dagen. Jag lyckades till och med torka tvätten utomhus idag. Men en hel dag utan regn - glöm det! Vid sextiden blev himlen blåsvart och snart var åskvädret över oss. Rakt över oss. Jag fick vänta med den där duschen. Nu har åska och regn dragit vidare efter att ha cirkulerat över oss ett par timmar, och förhoppningsvis slipper vi mer regn i kväll. Nu börjar de försiktigt prata på TV om lite mer sol och lite mindre regn. Jag tror det när jag ser det........

onsdag 29 juli 2015

Gnäll

Jag vägrar ta bilder idag. Regnet vräker ner, timma efter timma, och vi kan inte göra något av allt det vi hade tänkt: Måla vindskivorna, skaffa virke för att renovera både här och där på stugan, ta en båttur på i alla fall några dagar, klippa gräs, njuta på uteplatsen, Nej - regnet det bara öser ner, timma efter timma. Nu har det just tagit i på allvar, precis som man förutspådde i nyheterna i morse. Nu väntar vi bara på åska och hagel.

Nej - en riktig skitsommar har det varit, i alla fall hittills. Men juli är nästan slut, och augusti - det är sensommar. Så försommar och högsommar  - de bara gick upp i rök. Försvann. Utan att lämna ett enda spår av sommar efter sig.

Våra blommor slokar. Våra grönsaker ruttnar, om de ens kommer upp. Den här dagen förra året skördade vi löken, som då var riktigt stor. I år är den klen och långt ifrån skördefärdig. Det enda som växer är potatisen. Vi kommer att ha potatis fram till jul!

Det blev mycket gnäll. Men det är ju egentligen inte särskilt synd om oss - vi har ju varandra i alla fall, som Tommy säger. Så sant! Dessutom fick vi två ljuvliga veckor på Cypern, och så har vi ju vintern där att se fram emot! Men alla de som har haft semester och ska börja jobba igen - dem tycker jag synd om. Jag tror att man behöver lite sol och värme för att orka igenom vårt lands nyckfulla årstider.

Vi har fördrivit dagen med att försöka lära oss hur den nya luftvärmepumpen fungerar. Vi lyckades väl sådär....... Och så var det manicken då.....Jag tror att jag har fått den att fungera! Men det ska vi testa i morgon, för det lär väl bli en ny innedag kan jag tro.......


Kunde inte låta bli trots allt! Februari i år........

tisdag 28 juli 2015

"Varmt och skönt"


hette firman som skulle installera vår luftvärmepump. Vi beställde den i april, och idag var det dags. Mellan 8 och 12 skulle teknikern komma fick vi veta, så för säkerhets skull gick vi upp redan sju i morse, fast utan något större hopp att han skulle dyka upp särskilt tidigt. Men där hade vi fel. 8.30 var han på plats och började jobba efter att vi kommit överens om var luftvärmepumpen skulle placeras.


Här fick det bli! 


Vi fick flytta oss till uterummet och äta vår frukost där - den hade vi inte hunnit med innan han kom. Men äta frukost och kolla marknaden samtidigt var helt OK för Tommy.


Utomhusdelen på gång. Teknikern tyckte att vi hade väldigt tjocka väggar, och det hade han ju rätt i. De byggde gediget på den tiden, 1909. Men till slut kom han i alla fall igenom.


Efter en hel massa borrande, dragande av kablar högt och lågt, diverse lågmälda svordomar och en del assistans av Tommy lyckades han få allt rätt. Fem timmar tog det. Normalt är visst 3 - 4 timmar. Men vi har väl ett besvärligt hus. Duktig var han i alla fall, och rejält försenad blev han till nästa jobb.....


Testing testing....... Nu ska vi lära oss att hantera apparaten. Och så ska vi koppla in en liten manick som ska hjälpa oss att hålla koll, framför allt när vi inte är här. Vi ska kunna se om det är problem, och vi ska kunna sätta på, stänga av och ändra inställningar hemifrån Rörö. Men det är nog inte så lätt insåg jag när jag läste instruktionerna för den lilla manicken. Vad då scanna den där konstiga bilden i beskrivningen? Hur gör man när man scannar med en iPhone? Och vadå ladda på simkortet? Vilket simkort? Oj - det sitter visst ett i manicken redan! Jaha - jag tror att vi behöver support på det här!


Det var fem intensiva timmar, och när teknikern lämnade Drömstugan och åkte vidare till nästa ställe slog vi oss ner och tittade på vårt nytillskott som verkade fungera precis som den skulle. Nu ska vi bara lära oss finesserna också. Men det tar vi inte idag......
I stället åkte vi till ett av kantarellställena och plockade. Och plockade. Och plockade.


Cirka 7 liter blev det på kort stund. Det verkar vara gott om kantareller i år.......

Nu har vi ätit en väldigt sen middag, slagit oss ner för kvällen och nu njuter vi av värmen utan att behöva elda i vedspisen oavbrutet. Nu kan vi övergå till "myseldning"
- dvs ett vedträ då och då, när vi känner för det. För nu är det varmt och skönt..........

måndag 27 juli 2015

Regnpaus


Äntligen har den slagit ut, den första (och antagligen enda) kaprifolblomman! En fascinerande uppenbarelse, olik de vilda kaprifolerna hemma på Rörö. Underligt att den har klarat de två senaste dygnens intensiva regnande,


liksom astilben. Den var jag lite orolig för faktiskt - igår eftermiddag låg den ner på marken. Men idag hade den repat sig. Skönt, för den är som allra vackrast just nu!
Regnet slutade nog vräka ner någon gång under natten tror jag. Eftersom jag sov alldeles ovanligt gott så är jag inte säker........ Morgonen var i alla fall stilla, tyst och rätt grå. Men efter ett par timmar sken solen, och vi kunde gå ut och göra lite nytta på utsidan efter två dygns slappande.


Men allra först tog vi en sväng i skogen bakom stugan. Det blev två liter. Det blir kantarellmacka och Wallander ikväll.......


söndag 26 juli 2015

Ny tradition?


Så var det då sista helgen i juli, och vi hade bjudit in närmaste grannarna till kräftkalas. Förra året var första gången, men det var så uppskattat att vi tänkte att det skulle bli en ny tradition......


Det var en kylig och blåsig seneftermiddag och kväll, så tyvärr kunde vi inte sitta ute som vi hade hoppats på, men det går bra att äta kräftor inomhus också!


Mina nyplockade blommor fick flytta på sig när vi slog oss ner - de fick inte plats,


för det var ett stort fat med kräftor, som dessutom fylldes på efterhand. Våra grannar älskar havskräftor, precis som vi, fast de äter det sällan, och aldrig så nykokta som vi kunde erbjuda!


Alla blev mätta och nöjda, och inte en enda liten kräfta blev det kvar.........


Tommy och Kenneth slog sig ner på utsidan en stund, men de kom snart in igen - det var kallt!


Damerna höll sig inomhus......


Efter många timmars frossande och mycket prat och många goda skratt vandrade våra trevliga grannar hemåt. Men inte förrän vi hade lovat att göra om det nästa år. Tradition alltså!


Lördagen blev en vädermässigt rätt trist historia. Regnet började vid middagstid, fortsatte resten av dagen, hela natten och idag på förmiddagen tog det i på allvar. Det har hällregnat, och då menar jag verkligen hällregnat, precis hela dagen. Så den här helgen har vi hållit oss inomhus, eldat i vedspisen, läst, tittat på film och haft det allmänt mysigt. Ibland kan det vara skönt med de där dagarna när det är närmast omöjligt att göra något utomhus - då kan man slappa i lugn och ro! Fast nu får det gärna bli sol och varmt - nu räcker det!


Och så är resan bokad och betald då! I vinter blir det Cypern, med avresa den 12 december. När vi ska åka hem har vi inte bestämt ännu.....
Vi har fått hyra en lägenhet i Paralimni på sydöstra delen av Cypern. Det är skönt att ha bror och svägerska på plats som fixar och donar för oss! Och inte är det dyrt heller! Thailandsvärme blir det inte fråga om här på vintern, men varmt som en bra svensk sommar brukar det vara på dagarna (inte som den här sommaren har varit hittills alltså!). Det räcker bra, det! På kvällen gäller jacka om man ska gå ut - kvällar och nätter är kyliga. Det kan vi lätt stå ut med.........


torsdag 23 juli 2015

För första gången i verkligheten!


Våra trädgårdshallon växer så det knakar. Men det här är vildhallonen. De är mycket tidigare. Och de växer överallt i hela trädgården. Hallonsylt  i år kanske?


Idag fick vi se något vi bara sett på TV tidigare. En snok hade fångat en riktigt stor groda. Hur ska han lyckas svälja den? Men Tommy tror stenhårt att han kommer att lyckas. Jag är tveksam...... Vi tittade på ormen och grodan länge. Grodan levde - lite i alla fall. Den skuttade till då och då. Men snoken släppte inte taget. Den kanske inte kan släppa taget förresten när den väl har bitit sig fast.......Jag får nog googla - igen! Till slut försvann orm och groda in under granhäckem.


Idag blev det jobb igen. Tommy har målat vindskivan. Fast den ska nog målas två gånger till. Men fint blev det redan efter första varvet.
Jag tog itu med att städa uteplatsen, med högtyckstvätt. Att köra med högtryckstvätt  är nästan lika roligt som att elda! Och fint blev det. Fast däcket behöver faktiskt målas igen - jag som kämpade och målade där förra sommaren tycker väl att det känns lite tungt. Vi får väl försöka få tag på en färg som håller lite bättre........


Tommys vallmo blommar för fullt!


Han pysslar om dem.......


Och äntligen har våra Million Bells i blomlådorna repat sig efter allt regn de har varit utsatta för sedan jag planterade dem. De gillar inte att bli regnade på. Det gör inte jag heller.......


Det är konstigt - trots att vi tycker att det inte gör annat än regnar så är det ändå läge att vattna här och där. Men nu har det faktiskt varit riktigt fint i två dagar........

onsdag 22 juli 2015

Grannar, olja och beslutsångest


Igår var vi bjudna på middag hos grannarna tvärs över vägen. De är här på semester, men de jobbar hela tiden! Fast så blir det, när man har en gård att sköta. Gärdena ska slås, gräsmattan ska klippas, ladugården ska renoveras och barn och barnbarn ska  umgås med - allt på en gång!


Tur för oss att de hade tid en kväll att bjuda på en fantastiskt god fiskgryta! Och början av kvällen kunde vi faktiskt tillbringa utomhus, för äntligen hade det envetna dagsregnet slutat och solen tittade fram!


Lite husesyn blev det också mellan fiskgrytan och kaffet och desserten! I det huset finns mycket skatter minsann. En av de roligaste var denna tovade sittdyna: "På jakt kan man behöva något varmt om röva"! Det passar ju bra för våra älgjagande grannar!
Trevligt var det, och sent blev det också. Timmarna flyger när man har mycket att prata om!


Idag var det dags för sista oljevarvet på båten. Nu får det räcka för i år! Fast nu har vi kommit på att det finns en del som skulle behöva målas också.......
Änderna satt på rad på bryggan och tittade på när vi jobbade!


Jaha - ska vi bestämma oss för det här datumet då?

måndag 20 juli 2015

Sommarskörd och vinterdröm


En riktigt fin dag har det varit. Sol hela dagen, och nästan ingen vind! Perfekt väder att olja båten med andra ord. Perfekt väder att åka ut med båten också......Men det får vänta tills oljan har slutat klibba. Då kanske det regnar igen förstås.

Äntligen har astilben börjat slå ut - det har jag väntat på.


Min kaprifol som jag fick i present för två år sedan har fått sin allra första knopp!


Oreganon, som breder ut sig mer för varje år, har också börjat slå ut


till fjärilars och humlors stora förtjusning!


Över tjugo potatisar hittade vi under det där enda ståndet! Det kallar jag en ganska bra skörd...... Lite lök, morötter och sockerärtor fick också följa med in. Och så en massa mogna chilifruker - igen! Vad ska vi göra med all chili?


Förresten - här ska vi bo i vinter.........